︎TERUG

MET DE OGEN VAN DE HUID

Voelen in de digitale wereld

18.08.2020  De Finse architect Juhani Pallasmaa schreef in zijn boek ‚Eyes of the skin‘ dat wij als
mensen de wereld met ons hele lichaam waarnemen. „Een architecturaal werk wordt niet ervaren als een reeks geïsoleerde netvliesbeelden, maar in zijn volledig geïntegreerde materiële, belichaamde en spirituele essentie“ (Pallasmaa, 2005).
We ervaren de wereld en begrijpen onze relatie daarin door aanraking, die kan worden beschreven als het deel van onze ogen, oren, neus en mond (Pallasmaa, 2005). Als we bijvoorbeeld een kluwe wol zien, schatten onze ogen in, hoe dat textiel zou voelen, gebaseerd op de structuur die we zien en op wat we hebben geleerd van onze ervaring. Door iets pluizigs te zien, denken we dat het misschien zacht aanvoelt. Alleen de aanraking daarna kan ons zeer specifieke informatie geven over hoe het materiaal werkelijk aanvoelt.

De Covid-19-crisis heeft op pijnlijke wijze aangetoond hoezeer het nodig is om te kunnen aanraken en aangeraakt te worden. We zijn gewend om alles aan te raken, of het nu in een winkel is om fruit te kopen of om een handje te schudden. We raken aan om te meten en om empathie te tonen. We willen aangeraakt worden om geliefd te zijn en ons veilig te voelen. Niet kunnen aanraken of aangeraakt worden is vergelijkbaar met niet kunnen voelen.

In tijden van toenemende digitalisering raken we meer en meer los van de gematerialiseerde omgeving. Onze sterk visueel gedomineerde cultuur heeft niet geholpen om meer te kunnen voelen. 

Hoe kan een gevoeligere ervaring worden gecreëerd in een toenemende digitale wereld? Wat is er nodig om te voelen met al onze zintuigen?


Het is een toenemende behoefte van de consument aan gevoel en herverbinding met zijn lichaam. Met name het intuïtiever en met de middelen van de analoge wereld kunnen benaderen van de digitale wereld. We verlangen naar een speelse en inspirerende interactie met de digitale wereld, waarbij onze nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Als een kind waarvan de zintuigen worden geactiveerd door materiële structuren, kleuren en onbekende vormen.Digital Patina by Felix Schulz is het afstudeerproject van de Masteropleiding Trends&Identity in Zurich. De ontwerper onderzoekt onze relatie met de digitale wereld en de manier waarop we daarin als gebruikers met elkaar omgaan. Hij creëerde verschillende concepten van tactiele interfaces, om de noodzaak van een verantwoord gebruik van het eigen datamateriaal te benadrukken (Schulz, 2020).
︎︎︎@digital_patinaHyperrealistic interpretation of a puffercoat by the Italian studio The Black Lab. 

Wang & Söderström is een Deense Designduo die 3D-visualisaties maakt die een brug slaan tussen de fysieke en digitale wereld. Voor het ‚Mindcraft Project‘ 2020 creëerden zij het online ontwerp en de visuals, die de tactiele zintuigen aanspreken.
De ontwerpers spelen met fysische objecten die digitaal worden en omgekeerd (Wang &Söderström, 2020).
︎︎︎The Mindcraft Project

Bronnen:
- FelixSchulz. (2020, 2 juni). Digital Patina_visual narratives of digital use [Video]. Youtube. https:// www.youtube.com/watch?v=exVQwD2yBu8
- Wang & Söderström. (2020). The Mindcraft Project [3D Visualization]. https://wangsoderstrom.com. https://mindcraftproject.com

- Pallasmaa, J. (2005). The Eyes of the Skin. Wiley-Academy Ltd, West Sussex.


Copyright © 2020 Tina Stieger. All rights reserved.