︎TERUG

TRENDACADEMY WITH FRANCQCOLORS

FEELING IN DIGITAL REALMS


Hyperrealistic interpretation of a puffercoat by the Italian studio The Black Lab.


De Finse architect Juhani Pallasmaa schreef in zijn 2005 gepubliceerd boek ‚Eyes of the skin - Architecture and the senses‘, dat we als mensen de wereld altijd met ons hele lichaam waarnemen. Volgens Pallasmaa ervaren we de wereld en begrijpen onze relatie daarin door aanraking, die kan worden beschreven als het deel van onze ogen, oren, neus en mond (Pallasmaa, 2005). Als we bijvoorbeeld een kluwe wol zien, schatten onze ogen in, hoe dat textiel zou voelen, gebaseerd op de structuur die we zien en op wat we hebben geleerd van onze ervaring. Door iets pluizigs te zien, denken we dat het misschien zacht aanvoelt. Alleen de aanraking daarna kan ons zeer specifieke informatie geven over hoe het materiaal werkelijk aanvoelt. Als kleuter ervaren we de wereld uitsluitend door middel van onze gevoelige tong, wij decoderen en analyseren door voortdurend dingen in onze mond te stoppen.
Naarmate we ouder worden, blijft onze huid zich ontwikkelen als een uitstekend zintuig om de omgeving te scannen.

De Covid-19-crisis heeft op pijnlijke wijze aangetoond hoezeer het nodig is om te kunnen aanraken en aangeraakt te worden. We willen aangeraakt worden om geliefd te zijn en ons veilig te voelen. Niet kunnen aanraken of aangeraakt worden is vergelijkbaar met niet kunnen voelen.

Onze sterk visueel gedomineerde cultuur heeft niet geholpen om meer te kunnen voelen. In tijden van toenemende digitalisering raken we meer en meer los van de gematerialiseerde omgeving. 

Hoe kan een gevoeligere ervaring worden gecreëerd in een toenemende digitale wereld? Wat is er nodig om te voelen met al onze zintuigen?


Met zijn afstudeerproject ‘Digital Patina’ van de Masteropleiding Trends&Identity onderzoekt de ontwerper Felix Schulz onze relatie met de digitale wereld en de manier waarop we daarin als gebruikers met elkaar omgaan. Hij ontwikkelde verschillende concepten van tactiele interfaces die ons in staat stellen het gevaar van digitaal gebruik tastbaar te maken en een verantwoord gebruik van het eigen datamateriaal te benadrukken (Schulz, 2020).

︎︎︎@digital_patina


Wang & Söderström is een Deense Designduo die 3D-visualisaties maakt die een brug slaan tussen de fysieke en digitale wereld. Voor het ‚Mindcraft Project‘ 2020 creëerden zij het online ontwerp en de visuals, die de tactiele zintuigen aanspreken.
De ontwerpers spelen met fysische objecten die digitaal worden en omgekeerd (Wang &Söderström, 2020).

︎︎︎The Mindcraft Project

Bronnen:
- FelixSchulz. (2020, 2 juni). Digital Patina_visual narratives of digital use [Video]. Youtube. https:// www.youtube.com/watch?v=exVQwD2yBu8
- Wang & Söderström. (2020). The Mindcraft Project [3D Visualization]. https://wangsoderstrom.com. https://mindcraftproject.com

- Pallasmaa, J. (2005). The Eyes of the Skin. Wiley-Academy Ltd, West Sussex.
Copyright © 2023 Tina Stieger. All rights reserved.